Padel - Intro

Maak kennis met padel, de snelstgroeiende sport in Europa. Fun gegarandeerd!

TPV De Dassenburcht is een van de eerste verenigingen in Zuid-Limburg die tennis en padel aanbiedt aan haar leden. Dat betekent dat elk lid van de vereniging beide sporten kan beoefenen op ons park, aangezien het abonnement zowel tennis als padel omvat. TPV Dassenburcht heeft met deze twee nieuwe padelbanen een mooie kans om zowel bestaande leden als potentiële leden kennis te laten maken met deze nieuwe sport en hen aan de vereniging te binden.


Wat is padel?

Padel is een racketsport met veel kenmerken van squash en tennis. Deze combinatie staat garant voor snelle en spannende rally’s! Padel is in Spanje en Zuid-Amerika razend populair en begint zich langzamerhand ook in Nederland te ontwikkelen. Je speelt het als dubbelteam op een veld dat is omgeven door een glazen wand en hekwerk.

Het speelveld is te vergelijken met een tennisbaan, maar dan kleiner (20 bij 10 meter om precies te zijn) en met een omheining van glas en hekwerk. Elke speelhelft, gescheiden door een net, is verdeeld in twee servicevakken en een achterveld. Er bestaan zowel binnen- als buitenbanen. TPV De Dassenburcht heeft 2 buitenbanen met LED-verlichting.


Materiaal

Voor padel gebruik je een ander racket dan voor tennis. Het padelracket heeft geen snaren, maar is in zijn geheel van kunststof (carbon, fiber of grafiet). In het racketblad, meestal rond, is een groot aantal gaten geboord. Het racket meet maximaal 45,5 x 24 centimeter en wordt met een koordje om de pols bevestigd zodat het niet kan rondslingeren.

De vereniging heeft padelrackets (en -ballen) aangeschaft die leden gratis kunnen gebruiken. Niet-leden kunnen deze voor € 2,50 per uur huren bij de bar (daarnaast betalen niet-leden ook € 5,00 baanhuur per uur). Aan de bar zijn behalve de padelrackets ook padelballen verkrijgbaar. De bal die je gebruikt bij padel lijkt sterk op een tennisbal, maar is iets kleiner. De bal moet goed kunnen stuiten, officieel 135 tot 145 centimeter hoog als je hem van ver boven je hoofd (exact 254 centimeter staat in de regels) laat vallen.

Kleding en schoeisel zijn voor tennis en padel hetzelfde.


Spelregels

De spelregels van padel lijken veel op de spelregels van tennis. Je moet de bal eerst achter de servicelijn laten stuiten voordat je 'm vanaf heuphoogte – onderhands dus – serveert. De bal moet net als bij tennis over het net en in het servicevak van de tegenstanders worden geslagen. Een groot verschil is dat je de bal in de rally na de stuit tegen de glaswand of het hekwerk mag laten komen en hem dan pas terug hoeft te slaan (maar wel voordat deze de grond raakt). Ook dit mag weer via de glaswand en dat levert vaak verrassende rally’s op. Het scoresysteem is identiek aan dat van tennis. Meestal wordt om twee gewonnen sets gespeeld, met een tiebreak bij een 6-6 stand in games.


Filmpjes

Bekijk de onderstaande filmpjes voor een impressie:

Wat is padel?
Dit is 'padel', de hoop van de leeglopende tennisverenigingen
Tennissen in een kooi: padel verovert Nederland
Bureau Sport: Meedoen met...Padel-speler Marcel Boogaart

 

Ben je enthousiast geworden en wil je zelf ook eens padel proberen? Lees verder....

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 45 405 1867

Tennis- en PadelVereniging (TPV) De Dassenburcht

BEZOEKADRES: SPORTPARKLAAN 2B, 6336 AB HULSBERG
POSTADRES: J.F. KENNEDYLAAN 147, 6419 XZ HEERLEN